top of page
Copy of FASHION (RE)SEARCH.png

FASHION  

E-COMMERCE 

 REZUMAT 2020

Dimensiunea și dezvoltarea pieței de fashion e-commerce din România, cele mai populare categorii și magazine online de modă, schimbări în preferințele clienților

4.3 mld LEI

cifra de afaceri pentru fashion e-commerce în 2020

40.8 %

creșterea pentru fashion e-commerce în 2020

5.1 mld LEI

cifra de afaceri estimată pentru 2021

ro-2021.png

Piața de modă din România a continuat să crească în 2021, creșterea fiind,  în mare parte, condusă de e-commerce. Vânzările de modă online au crescut cu aproape 26% față de 2020 și se preconizează că vor crește în continuare cu 22% în 2022.

 

Creșterea rapidă a e-commerce-ului de modă în 2021 și mai departe este susținută de saturația relativ scăzută a pieței: ponderea utilizatorilor de internet din populație este încă relativ scăzută, în comparație cu alte piețe din Europa Centrală și de Este, dar este în creștere.

ro-eshops-evaluation-of-situation-after-2-years.png

După 2 ani de pandemie de COVID-19, e-shopurile de modă văd impactul asupra afacerii lor în moduri foarte diferite.

 

Întrebare: "Cum ai evalua influența pandemiei COVID-19 asupra afacerii tale după 2 ani?":

Sursa: Sondaj în magazinele partenere GLAMI, 01/2022

Este clar că pandemia a adâncit inegalitățile dintre magazine - în timp ce un grup de branduri de top și-a depășit performanța înainte de pandemie, destul de multe companii se luptă încă să se adapteze la noua situație de pe piață.

 

Magazinele sunt împărțite în ceea ce privește impactul pandemiei asupra afacerii lor: 44% văd efectele sale pozitive, spunând că le-a împins să optimizeze procesele companiei și să exploreze noi canale de marketing. O pondere aproape la fel de semnificativă a magazinelor (39%) spun că efectele sale au fost negative și le-a perturbat procesele de afaceri.

Vânzări magazine online de modă în 2021

În prima jumătate a anului 2021, rezultatele nu au părut atât de bune în comparație cu un început foarte puternic al anului 2020, când, după o scădere inițială cauzată de incertitudinea în jurul noului virus,  am observat o creștere a veniturilor în timpul izolării și a închiderii magazinelor fizice. Cu toate acestea, după un început mai slab, veniturile au crescut continuu pe tot parcursul anului 2021, fără încetiniri semnificative, spre deosebire de ceea ce am văzut în vara lui 2020. Am văzut o creștere mare mai ales la sfârșitul anului, începând cu Black Friday. Spre deosebire de tendința din anii trecuți, luna decembrie a fost chiar mai puternică decât noiembrie.

ro-eshops-evaluation-of-situation-after-2-years.png

Majoritatea magazinelor au raportat o creștere a veniturilor

 

Întrebare: În 2021, vânzările magazinului tău:

Sursa: Sondaj în magazinele partenere GLAMI, 01/2022

TOP 10 magazine online de fashion în 2020*

ePantofiRO.png

1.

2.

fashiondays.jpg

3.

4.

H&M

5.

Decathlon

6.

Bonprix

7.

Remixshop

8.

Zara

9.

Reserved

10.

Answear

*după volumul total de trafic din ultimele 6 luni (surse: Similarweb.comGLAMI.ro)

Epantofi este liderul e-commerce-ului de modă în România deja de 2 ani. În același timp, piața modei se diversifiă din ce în ce mai mult datorită jucătorilor internaționali. Destul de nou pe piața din România, About You, cu sediul în Germania, a sărit de pe locul 3 pe locul 2 anul acesta. În Cehia și Ungaria, About You se află deja pe primul loc, după doar 2 ani de activitate pe piață. Alți lideri offline, precum H&M și Zara, și-au sporit prezența online în 2020 din cauza scăderii achizițiilor offline.

"Cea mai mare provocare a noastră a fost în primele câteva săptămâni ale pandemiei, când cererea consumatorilor a scăzut masiv, în special pentru modă și, de asemenea, online. A existat, totodată, o schimbare în categorii, deoarece cererea pentru îmbrăcăminte sport și 'de casă' a crescut, în detrimentul articolelor precum îmbrăcămintea de seară. Algoritmii noștri sunt complet automatizați și ne-au ajutat să reacționăm rapid. Așadar, atunci când cererea consumatorilor s-a modificat, recomandările online s-au schimbat automat. Vizitatorii au început să vadă îmbrăcămintea de uz casnic și îmbrăcămintea sport ca recomandări de top pe site.

Am încercat, de asemenea, să fim flexibili. Așadar, atunci când măștile de protecție au devenit obligatorii, ne-am mutat rapid producția pentru a produce milioane de măști, devenind cel mai mare comerciant cu amănuntul de măști de bumbac din Europa."

Tarek Müller, CEO About You într-un interviu pentru McKinsey

Evoluția vânzărilor în magazinele online în 2020

Curba vânzărilor copiază exact evoluția anului pandemic 2020. Din ianuarie, am văzut o scădere a comenzilor asociate cu teama de apropierea coronavirusului. În perioada primei carantine și a închiderii magazinelor fizice, cifrele s-au schimbat, înregistrându-se prima creștere semnificativă a cumpărăturilor de modă online.

După prima slăbire semnificativă a măsurilor în perioada verii și deschiderea magazinelor fizice, am detectat un declin cauzat și de sezonul estival mai slab. Cu toate acestea, odată cu sfârșitul verii, această curbă s-a întors și am văzut din nou o creștere semnificativă spre Crăciun. Cea mai mare creștere din noiembrie a fost datorată mai multor factori, cum ar fi Black Friday, începutul iernii și cumpărăturile de Crăciun.

 

gmv-romania-corona (1).png

Primul val COVID-19 și închiderea magazinelor

Deschiderea magazinelor

Black Friday + Crăciun

Sursă: Index vânzări pe GLAMI.ro

Moda anului 2020 a fost puternic influențată de lucrul de home office

În acest an, pantalonii tricotați și hanoracele au înlocuit blazerele și chiar blugii în timp ce biroul nostru s-a mutat acasă. Deoarece am petrecut cea mai mare parte a timpului acasă, mulți oameni au decis, de asemenea, să-și actualizeze garderoba în mod corespunzător. De asemenea, am văzut o creștere destul de mare a mănușilor și a eșarfelor, ceea ce poate fi explicat parțial și prin măsuri sanitare în timpul pandemiei.

O categorie destul de surprinzătoare care a crescut sunt bijuteriile. În era ședințelor pe Zoom, este cel mai simplu mod de a trece de la îmbrăcăminte confortabilă la o ținută de lucru acceptabilă.

Categorii cu cele mai mari creșteri de comenzi

Mănuși

Untitled design (3).png

+220%

Eșarfe

6ea9a26083981e320ecc6084068d2e4a.jpg

+218%

Lenjerie de noapte

Snímek obrazovky 2021-01-11 v 15.32.54.

+92%

Lenjerie intimă

Snímek obrazovky 2021-01-11 v 15.32.43.

+92%

Papuci de casă

Untitled design (2).png

+74%

Pantaloni

Untitled design (6).png

+71%

Bijuterii

Untitled design (5).png

+63%

Halate

d90ca98f7ebcdcdd8928bf9bb9bf6a34.jpg

+61%

Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după numărul de comenzi în 2020 comparativ cu 2019.

Articole cu cele mai mari creșteri în căutări în 2020

Pantaloni de catifea

Suede Sweat Suit.jpeg

+528%

Pijamale

Strap Sleepwear Pyjamas Women's 7 Pieces

+237%

Tricotaje

LIVE THE PROCESS Knit Rib Cardigan.jpeg

+212%

Nike Air Force 1

Nike Air Force 1 OG Classic Triple White

+56%

Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după volumul de căutări în 2020 comparativ cu 2019.

Categorii cu cel mai mare declin

În timp ce unele categorii au crescut, altele au înregistrat un declin mare. Din moment ce multe ocazii de a purta rochii elegante au fost anulate, întreaga categorie de rochii cu cele mai bune performanțe a avut de suferit. Același motiv a influențat categoria pantofilor cu toc și fustelor. Ceasurile sunt purtate în primul rând la birou, așa că am văzut și aici o scădere.

Ceasuri

Untitled design (7).png

-22%

Rochii

0f8209c4863db5e8f74a03525323e473.jpg

-19%

Pantofi cu toc

Untitled design (8).png

-13%

Fuste

Untitled design (9).png

-6%

Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după numărulde comenzi în 2020 comparativ cu 2019.

bottom of page